Een dagje erop uit..

Duderstadt, een van de mooiste steden van Duitsland met half houten huizen. Het stadsbeeld is werkelijk uniek en de middeleeuwse straatjes lopen nog precies zo als 700 jaar geleden. Het is een waar genoegen om hier een wandeling te maken.

Het Anton Pieckstadje vol vakwerkhuizen werd voor het eerst genoemd op 16 september 929 en kreeg in 1250 stadsrechten. Het Duderstädte Rathaus is een van de oudste stadhuizen van Duitsland. Meer dan 600 van deze burgerhuizen omzomen de straten van de oude stad. Volg het ovaal van de stadsmuur en waan u in het sprookjesachtige verleden.

De gedraaide spits van de Westertoren in Duderstadt is ontstaan door een constructiefout. Ondanks dat het niet de enige toren in Duitsland met een gedraaid dak is , is de uitvoering ervan bijzonder geslaagd. Er zijn een aantal volksverhalen die de draaiing verklaren. Een verhaal beweert dat de duivel de mannen van Duderstadt aanzette tot drinken, de vrouwen verdreven hem uit de stad, maar op zijn aftocht verdraaide hij de toren toen hij over de muur ontsnapte.

Stolberg

Het kleine middeleeuwse vakwerkstadje ligt romantisch in vier dalen genesteld op een hoogte van 300 tot 350 m.

Een prachtig vakwerkstadje uit de renaissance en een geliefde bezienswaardigheid bij het toeren door de Zuid-Harz. Ook wel stad van de oude munten genoemd met zijn museum voor oude munten staat ze op de werelderfgoedlijst van Unesco

Hoog boven de stad torent op een heuvelrug het Stolberger Schloss. Als symbool van de stad diende het van 1201 tot 1945 als verblijf van de graven en prinsen van Stolberg. Het is de geboorteplaats van Juliana van Stolberg; de moeder van Willem van Oranje. Stammoeder van Oranje Nassau. Tegenwoordig is het kasteel voor bezoekers geopend als museum.

Güntersberge, iets voorbij Stolberg ligt aan de oever van de Selke . Met het buitengewone Muizenvallen- en rariteitenmuseum. Er zijn muizenvallen in alle soorten, maar ook oude, zeldzame keukenapparatuur en meer bezienswaardigheden te bewonderen.

Op 65 km afstand van de camping ligt:

Thale, daar waar de Bode rivier uit de bergen komt en tussen de steile Hexentanzplatz (heksendansplaats) en Rofltrappe een diepe kloof gegraven heeft bevindt zich een waar activiteitenparadijs. U kunt een comfortabele rit maken van Thale naar de Hexentanzplatz met de kabelbaan. Heksen zijn overal in deze omgeving. Met de overblijfselen van een voormalig kasteel, de Hexenring met zijn sculpturen en de Walpurgishalle, is de Hexentanzplatz een unieke mystieke plaats.

Een van de legendes gaat over de Hexentanzplatz waar de heksen naakt dansen rond het vuur voordat ze op hun bezems, op Walpurgis avond, naar de Brocken de hoogste berg van de Harz vliegen. Volgens aloud Duits volksgeloof is de nacht van 30 april op 1 mei een nacht vol magie. De Germanen geloofden eertijds dat de goden Wodan en Freya in die nacht de winterdemonen verdreven om de lente te begroeten. Tijdens de Walpurgisnacht komen de heksen uit alle hoeken en gaten tevoorschijn om op bezemstelen, kattenstaarten, rieken, dorsvlegels of ongeacht welk ander vervoermiddel dat ze onderweg aantreffen door de lucht te suizen en vliegen ze naar de top van de Brocken voor een heksenbal. Op veel plaatsen in de Duitse Harz wordt tegenwoordig het Walpurgisfeest nog groots gevierd. Aan huizen en andere bouwwerken worden heksen opgehangen. Mensen lopen als heks verkleed over straat en slaan argeloze voorbijgangers met een bezem op hun achterwerk. Rond Hemelvaart en Pinksteren brengen per dag zoín 60.000 mensen een bezoek aan de Brocken.

De vaart met de moderne 2-zitsstoeltjeslift naar de legendaire Rosstrappe is een echte geheimtip. Tijdens een ontspannende 'vlucht' overwint u in ca. zeven minuten een hoogteverschil van 244 m. De stoeltjeslift beschikt over 50 stoeltjes, waarvan 25 met een tegen wind en weer beschermde kap zijn voorzien. Boven aangekomen kunt u na een wandeling door de imposante natuur de hoefafdruk van het legendaire reuzenpaard inclusief fantastisch uitzicht bewonderen. En wanneer u over de mysterieuze hoefafdruk meer wilt weten, dan moet u het Sagenpaviljoen bij het bergstation van de stoeltjeslift bezoeken. Hier ervaart u alles over de sage rondom Brunhilde, de woedende Bodo en de legendaire reuzensprong.

De Legende van de Rosstrappe

De koningsdochter Brunhilde werd door de wilde koning Bodo vervolgt, die tegen haar wil met haar wilde trouwen. In doodsangst waagde de prinses een moedige sprong van de Hexentanzplatz over het Bodedal. Daarbij drukte zich de hoef van het paard diep in het tegenover gelegen rotsplateau. Bodos paard lukte de sprong echter niet en stortte samen met de ruiter in de rivier. Daar bewaakt hij, in de gedaante van een zwarte hond, nog steeds de kroon van de koningsdochter, die deze tijdens de sprong verloor.

Maar er is nog meer in Thale! Het Kletterwald Thale bevindt zich direct aan de uitgang van het wildromantische Bodedal, tussen de dalstations van de stoeltjeslift en de kabelbaan.

Hier klimt u over wankele bruggen, hangt u aan touwen, gaat u met kabelbanen en balanceert over balken en banden. Er zijn acht verschillende parcours

Terwijl voor kinderen van een leeftijd van vijf jaar drie kinderparcours op een hoogte van ca. twee meter worden aangeboden, kunnen volwassenen behendigheid en fitness op drie andere parcours in hoogte van vijf tot zeven meter onder bewijs stellen. Daarnaast is er een familieparcours en voor de bijzonder moedige in tien tot twaalf meter hoogte een zwart parcours. In totaal zorgen meer dan 100 elementen voor een verhoogde adrenalinespiegel en een onvergetelijke ervaring.

Ook heeft Thale een dierpark. Een wolf in het kreupelhout. Achter een rots gluurt een beer. In de buurt roept een oehoe. En door het hoge gras sluipt een lynx. Gaat u op een spannende ontdekkingsreis door de inheemse dierwereld van de Harz. In de dierentuin op de Hexentanzplatz. In totaal wachten meer dan 70 diersoorten, die in de Harz inheems zijn of dit waren, erop door u te worden ontdekt!

U leest het al Thale is beslist een dagtocht waard!

Sondershausen heeft de Possenturm, de hoogste vakwerktoren in Europa. Maar het plaatsje heeft ook een kasteel - het is het voormalige residentieslot van de toenmalige graaf, die vanaf 1697 vorst van Schwarzburg-Sondershausen was. Het kasteel heeft een museum. In de vroegere wagenschuur van het slot, is de Goldene Kutsche te bezichtigen, een gouden koets met zes aangespannen paarden. De koets is in 1710 in Parijs gemaakt en is het oudste pronkwagen van Duitsland. Een videofilm geeft informatie over de geschiedenis van de wagenmakerij en over het vorstelijk gebruik van deze fraaie koets in vorige eeuwen.

In de bezoekersmijn 700 m onder de stad kan een zoutmijn van nabij beleefd worden. Naast een museum over de kalimijnbouw worden de bezoekers concerten in de diepste concertzaal ter wereld, rondritten in het ondergrondse zoutlabyrint, boottochtjes op de zoutwatermeer, een glijpartij op de zoutglijbaan aangeboden.

Mühlhausen Tijdens de Middeleeuwen ontwikkelde de stad zich tot een machtige keizerlijke rijksstad. De gehele historische stadskern is door zijn buitengewoon grote aantal vak- en natuurstenen huizen sinds tientallen jaren beschermd. Vanaf de Frauentor kunt u via de oude verdedigingsgang binnen in de stadsmuur naar de Rabenturm lopen vanwaar u een fantastisch uitzicht over Mühlhausen heeft.

Een autorit van 67 km.

Brocken: vanaf het waldgasthof Drei Annen kunt u een rit maken met een oude stoomtrein. De Brockenbahn is een 19 km lange smalspoorlijn van de Harzer Schmalspurbahnen (HSB), in de Harz. Het traject loopt vanuit Drei Annen Hohne, via Schierke naar de hoogste berg van Noord-Duitsland, de Brocken (1141 m). Op de heenweg een 10 minuten lange tussenstop in Schierke. Hier wordt door de locomotief extra water ingenomen om de bergtocht naar de Brocken te kunnen volbrengen.

Het traject naar de Brocken werd op 13 augustus 1961 voor het publiek gesloten na de start van de bouw van de Berlijnse Muur. Alleen het plaatsje Schierke kon nog met een speciaal vervoerbewijs worden bereikt. Het traject naar de Brocken werd vanaf 1961 alleen nog gebruikt om goederen zoals kolen, olie en bouwmateriaal voor de grenstroepen te vervoeren. Ook soldaten van de DDR en de Sovjet-Unie maakten gebruik van de lijn om naar hun posities op de berg te kunnen reizen. Na renovatie werd de Brockenbahn op 15 september 1991 met twee stoomlocomotieven heropend.

De Brocken, de hoogste piek in de Harz, wordt beschouwd als het middelpunt van Walpurgisnacht. Vaak gehuld in mist en wolken wat bijdraagt aan de mysterieuze sfeer, geeft de berg haar de legendarische status als thuisbasis van de heksen (Hexen) en duivels (Teufel). Daar dansen ze rond een groot vuur. Als alle verhalen rondom heksen nog niet genoeg zijn, heerst er op de Brocken ook nog een meteorologisch fenomeen: de Brockengeest of het spook van de Brocken. Onder de juiste atmosferische omstandigheden kan de berg een griezelig optische illusie produceren. Als de zon ondergaat kan de schaduw van een wandelaar tot een enorm silhouet worden uitvergroot en geprojecteerd op de lager gelegen wolken. Hoewel het slechts een schaduw is, loopt het "spook" in hetzelfde tempo en blijft het hardnekkig het pad volgen van zijn waarnemer. De naam "Brocken spook" ontstond nadat een bergbeklimmer na een val van de Brocken de dood vond. Niet beseffend dat het zijn eigen schaduw was die hij bekeek, verloor de klimmer zijn evenwicht, toen hij schrok van zijn uit de nevel opduikende schaduw.

Tip: met de trein naar boven en naar beneden wandelen. Bospaden slingeren door het nationaal park de Brocken, gehuld in mist, bomen met hun knoestige ledematen bedekt met mos en korstmos, lijken zich te sluiten achter de wandelaar. Met namen zoals het "Heksenaltaar" en "de Preekstoel van de Duivel", bizarre rotsformaties die uit de bosbodem oprijzen, het broeierige groene schemerlicht geven de Brocken een boosaardig en spookachtige aanblik . U bent op ...........de Brocken!

Trek wel een extra trui aan en neem je regenjas mee. Het is op de top vaak koud, het waait er hard en de kans op regen schijnt er erg groot te zijn.

Beleef de betovering!